Feedback

nieuwsbericht

Free publicity of digitaal adverteren?

Tablet.jpg

Procter & Gamble (P&G), dat merken bezit als Always, Head & Shoulders en Pampers, schrapte het afgelopen kwartaal ruim 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) aan digitale advertenties en merkt daar naar eigen zeggen helemaal niets van in de verkopen. Hoe P&G dit onderzocht heeft, is niet bekend.

Wat wel bekend is uit diverse onderzoeken is dat advertenties (paid publicity) in het algemeen veel minder betrouwbaar overkomen dan free publicity. Oftewel redactionele aandacht is effectiever om je doelgroep te bereiken. Maar hoe krijg je dan ‘gratis’ aandacht voor jouw boodschap?

David Kaufman, hoofdredacteur van Alexa (de luxebijlage van de New York Post), zegt daarover: “als je de media, haar rubrieken en doelgroepen goed kent, dan kun je het leven van een redacteur vergemakkelijken. Bij een goede PR-pitch past het verhaal direct in een van onze rubrieken. Wij zijn altijd geïnteresseerd in trends, nieuws of een nieuwe kijk op een bestaand concept. Kortom, voor een goed verhaal hebben wij ruimte.”

Free publicity heeft dus volop kansen. Drie tips van Linden & Barbosa om redactionele aandacht te krijgen in de media:

Tip 1. Maatschappelijke relevantie

Maak tijd vrij voor research naar maatschappelijke ontwikkelingen, trends en nieuwe technologieën. Neem deel aan congressen en webinars en lees trendrapporten. Wereldwijde trends zijn van belang om je eigen interne verhalen in een maatschappelijk relevanter kader te plaatsen. Media zijn altijd geïnteresseerd in trends, want die spreken lezers en kijkers aan.

Tip 2. Denk als journalist

De uitdaging is om te achterhalen waar de verhalen in de organisatie te vinden zijn. Hoe herken je een goed verhaal? Journalistieke achtergrond komt daarbij van pas. Wat is er binnen de organisatie te vinden over innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Zijn er authentieke ervaringen die je met journalisten of bloggers kunt delen?

Tip 3. Actualiteit

Een actuele aanleiding is voor nieuwsmedia allesbepalend. Een optie is om mee te liften op een bestaande actualiteit. Maar je kunt ook een eigen actualiteit te creëren. Een merkverhaal wordt dus pas interessant als het inspeelt op wat er in de actualiteit gaande is. Zo houden een hittegolf of lang aanhoudende vorst Nederland in zijn greep en gaan media op zoek naar verhalen.


Wil je meer weten over dit onderwerp?
Dan bellen wij jou.